Jestem na etapie poszukiwania domu i-d-e-a-l-n-e-g-o. Przeglądam dziesiątki katalogów, ale nie znalazłam tego wymarzonego. Stąd moje pytanie : jaka jest różnica [w cenie] między kupnem projektu domu z katalogu, a projektem dedykowanym (spersonalizowanym) ?
Moglibyście polecić mi jakiegoś godnego zaufania architekta ?
Projekt domu --> gotowy czy spersonalizowany
Re: Projekt domu --> gotowy czy spersonalizowany
Jesli ma byc idealny to tylko i wylacznie spersonalizowany projekt. Bedziesz miala wplyw na wszystko, na kazdy detal. Ja korzystalam z gotowych projektow, na biezaco wprowadzalam swoje zmiany. Dzieki temu dom stal sie "moj", bardziej odpowiedni dla moich potrzeb. Jesli chodzi o architekta..bedziesz musiala poczekac az zabierze glos ktos bardziej doswiadczony 

Zależy od tego, co jest dostępne na rynku nieruchomościowym. Możemy czasem trafić na interesujące rozwiązanie mieszkalne, którego nie trzeba będzie przerabiać. Tak było w moim przypadku. Poszukajcie czegoś ciekawego w internecie - nawet jeżeli nie uda się nic znaleźć, to może jakiś projekt was do czegoś zainspiruje. Chwila szukania i udało mi się znaleźć ciekawą ofertę domów i mieszkań od dewelopera w okolicach Poznania.
Oczywiście jeżeli naszym marzeniem jest taki spersonalizowany projekt, można oczywiście pokusić się o współpracę z jakimś biurem architektonicznym. Jednakże osobiście uważam, że nie warto dodatkowo dokładać sobie kosztów.
-
Dom buduje się na całe życie, a przynajmniej na lata. Dlatego projekt powinien być taki jaki chcemy, żebyśmy się potem czuli komfortowo we własnym domu. Polecam zastanowić się nad domem drewnianym, mają one coraz więcej zwolenników, są zdrowe z uwagi na materiał z jakiego powstają i projekt można wybrać gotowy lub pod indywidualne zamówienie.
-
Akurat nie wiem czy warto spersonalizować projekt domu.