Jakie okna zamówić
Jakie okna zamówić
Jakie okna zamówić do domu ? Co polecacie ? Zależy mi na energooszczędności no i oczywiście jakości wykonania.
-
Re: Jakie okna zamówić
Żeby kupić najlepsze okna w rozsądnej cenie trzeba się trochę przygotować. Sprawdź zatem jakie są najważniejsze parametry okien na jakie cechy zwracać uwagę 

-
Kuba masz 100% rację. Ja prawie kupiłem okna od znajomego, który nie wiedział o co chodzi z parametrami. Kurczę przecież to mega ważne. Kolega już wziął pomiary i zaczął wyceniać nam okna ale poszliśmy z żoną z ciekawości do salonu Oknoplastu bo akurat przechodziliśmy i chyba było nam to pisane by tam wejść. Sprzedawca poinformował nas o wszystkim, o parametrach, o technologiach jakie oni oferują, aby okna były szczelne i służyły na lata. O tym jakie testy okna przechodzą zanim są sprzedawane. Z ciekawości poprosiliśmy ich o wycenę i Oknoplast dał nam porównywalną cenę, nieco wyższą ale za jaką jakość. Oglądaliśmy okna na które ostatecznie się zdecydowaliśmy czyli Koncept, jak są zbudowane i niestety ale za okna od naszego kolegi musieliśmy podziękować. Obraził się na nas... Ale no co zrobić. Dla mnie ważne jest by inwestować w porządne rzeczy. Mamy okna z Oknoplastu i 7 lat gwarancji na stolarkę. To dość długi okres.
Ja tam zawsze jestem za drewnianymi oknami. Ale to wszystko kwestia gustu, budżetu itd. Właśnie teraz będę przerabiać u siebie poddasze i chce kupić nowe okna oraz rolety.
Wszystko zależy od tego jakie okna Ci są potrzebne, jak wiesz jaki ma być materiał i ewentualnie przyciemnienie itd. to wtedy szukasz producenta, który to na czym Ci zależy właśnie oferuje. 

Jak już jesteśmy w temacie okien, nie można pominąć tak ważnego elementu jakim są rolety! Chyba kupię antywłamaniowe, mam dom pod lasem, wiec trzeba dmuchać na zimne 

Ja zamontowałem drewniane okna dwa lata temu i bardzo dobrze się sprawują. Ostatnia zima nie była co prawda jakoś bardzo mroźna, ale okna i tak bardzo dobrze trzymały temperaturę w domu i nie musiałem często grzać w piecu.
-
Okna wybiera się na długie lata dlatego warto zwrócić szczególną uwagę na ich jakość, wykonanie oraz parametry, które powinny być poparte udostępnionymi wynikami badań. Moim zdaniem najlepiej wybierać okna o dobrych parametrach termoizolacyjnych bowiem szczelność okien wpływa na koszty późniejszej eksploatacji domu czy mieszkania (szczególnie w sezonie grzewczym), a jest to szczególnie ważne przy coraz popularniejszej rekuperacji.
Okna PCV
Mamy takie już 7 - 8 lat i jesteśmy bardzo zadowoleni. Świetna izolacja akustyczna, termiczna, szczelne dobre okna mamy no i przy tym ładne. Zamawialiśmy je w salonie sprzedażowym w naszym mieście, producentem tych okien jest firma Oknoplast. Mają salony partnerskie w całej Polsce na ich stronie możecie sprawdzić, gdzie w waszym mieście ich ofertę znajdziecie. Fajnie jest zobaczyć, jak okna wyglądają na żywo.

-
Obojętnie jakie okna byśmy wybrali, czy to z PCW, czy drewniane, najważniejsze żeby były one dobrej jakości, ponieważ jest to zakup na wiele lat i nie warto oszczędzać na tym "paru groszy"
. Ja u siebie zamontowałem specjalnie zaprojektowane okna przeznaczone do pomieszczeń, w których istotną rolę odgrywa światło, a w zasadzie jego brak
Dzięki wąskim profilom powierzchnia szyby jest dużo większa, przez co do pomieszczenia wpada więcej światła dziennego.