Co uważacie o wnętrzach w których dominuje biel? Jesteście zwolennikami takiej klasyki czy w waszym odczuciu biel to synonim nudy?
Nie ukrywam, że zastanawiam się nad tam, aby taki kolor zdominował wnętrze mojego domu.
Ja też zamierzam w moim mieszkaniu postawić na biel. Biała sypialnia jest uniwersalna, szczególnie z uwagi na mnogość odcieni. Jej wszechstronność objawia się również w inny sposób: biel perfekcyjnie sprawdza się w niemal każdym stylu i konwencji. Wnętrze w stylu skandynawskim, prowansalskim, rustykalnym? Nie objedziemy się tu bez białych ścian. Sypialnia nowoczesna, industrialna, angielska? Także tu biel jest kolorem dominującym. Mieszkanie urządzone w duchu PRL, retro, glamour – różne odcienie bieli znajdą w nich swoje miejsce. Oczywiście, sypialnia w bieli wymaga zastosowania odpowiednich dodatków. Możemy albo iść w stronę monochromatyzmu, albo stworzyć kolorystyczną przeciwwagę dla bieli.
Ja mam białą tylko łazienkę, bo łatwiej mi się dzięki temu sprząta. W innych pomieszczeniach, gdzie dopływa więcej światła naturalnego, za bardzo by mnie to raziło w oczy. U mnie alternatywą bieli jest jasnoszary - większość sufitów mam w tym kolorze.
Samo białe to może nie. Ale monochromatyczne - biel + czerń - cudo W takich wnętrzach świetnie wyglądają meble tapicerowane w ciemnych kolorach. Do tego białe ściany. Jakieś szkło i stal chromowana. Ja uwielbiam takie aranżacje.
Nie jestem fanem białych ścian - tylko w kuchni i łazience mam je w tym kolorze. Dla mnie to zbyt jaskrawy i mało praktyczny, widać wszystkie zabrudzenia, kurz, wilgoć i męczy wzrok.
Dokładnie, też nie przepadam za bielą, pomimo, iż uwielbiam styl skandynawski. Dla mnie dobrą alternatywą dla białego w tej chwili jest szarość, ewentualnie pastelowe odcienie. Jakoś tak zauważyłam, że biały bardzo męczy mój wzrok.
Ja mam zamiar pomalować wszystkie wnętrza na biało (sufity i ściany). Mam sprzęt do malowania natryskowego, więc szybko pójdzie, lecz musze jeszcze kupić przedłużenie dysz, bo nie sięgnę do sufitu. Jeśli myślicie nad porzuceniem malowania tradycyjnego to naprawdę warto!
Mi na przykład bardzo się podobają meble w białym, lub innym, bardzo jasnym kolorze.Ostatnio widziałam takie na stronie https://sklepabcmeble.pl/197-system-prowansja. A Wy co o nich sądzicie? czy ktoś z Was zamawiał może kiedyś meble w tym sklepie?
Białe wnętrze to zupełnie nie mój styl. W białych ścianach to można czuć się jak w psychiatryku, tak uważam. Wolę fajne, żywe wnętrza. Bardzo podobają mi się też fototapety z motywem geometrycznym.
Projektując białe wnętrze trzeba pamiętać o tym aby nie było one w 100% białe. Polecam użyć naturalnych materiałów jak np. drewno, które ożywi takie wnętrze, albo pobawić się z metalem i betonem, cegłą i innymi materiałami.