Pellet czy ekogroszek? Czym lepiej ogrzewać?
Pellet czy ekogroszek? Czym lepiej ogrzewać?
Pellet czy ekogroszek? Czym lepiej ogrzewać? Powiem szczerze, że do tej pory używałem ekogroszku i jestem z niego bardzo zadowolony. Wydaje mi się, że to głównie dostawcy SmartTrans, który na w swoim asortymencie naprawdę wysokojakościowy opał. Dzięki wysokiej kaloryczności koszty ogrzewania wychodzą u mnie naprawdę niewielkie np. w porównaniu do innych osób, z którymi o tym rozmawiałem. Wydaje mi się, że pellet wcale tak dobrze się nie sprawdza i lepiej jest inwestować w węgiel.
Re: Pellet czy ekogroszek? Czym lepiej ogrzewać?
Dobrze Ci się wydaje i faktycznie lepiej jest inwestować w węgiel, bo jest on znacznie tańszy. Ja kupuje taki bo cechuje się wysoką kalorycznością i tym samym zużywam go sporo mniej niż tego węgla, którym wcześniej ogrzewałam dom. Z tego co własnie zauważyłam sklep wprowadził promocje na ten węgiel i jest on teraz tańszy o prawie 100zł na tonie więc jeszcze bardziej będzie opłacało się Wam go kupić.
Decyzja o rodzaju systemu ogrzewania wiąże się przede wszystkim z wyborem odpowiedniego paliwa. Odpowiedniego, czyli: łatwo dostępnego, dobrego jakościowo oraz takiego, którego zakup nie nadwyręży domowego budżetu. Nie należy także zapominać o kwestii wpływu na środowisko. Jeżeli porównamy ekologię, to w tej kategorii bezdyskusyjnie wygrywa pellet. Jest paliwem wyprodukowanym z odnawialnej biomasy, czyli w stu procentach naturalnym. Badania wykazują, że produktem ubocznym spalania pelletu jest taka ilość dwutlenku węgla, jaką pochłania drzewo w okresie swojego wzrostu. Emisja CO2 podczas spalania ekogroszku jest znacznie wyższa. Przez wiele lat ekogroszek wygrywał przede wszystkim w jednej, niezwykle istotnej konkurencji. Niższa cena sprawiała, że rezygnowaliśmy z wygody obsługi kotłowni w imię oszczędności w sezonie grzewczym. Po podwyżkach cen węgla różnica zmalała - obecnie cena ekogroszku jest nieznacznie niższa niż pelletu. Wybór powinniśmy uzależnić również od dostępności paliwa. Dobrym pomysłem jest zakup pieca, w którym możemy palić zarówno ekogroszkiem, jak i pelletem.
Ja wybrałam ekogroszek. Ogrzewanie ekogroszkiem to przede wszystkim wygoda. W przypadku tego rodzaju pieca praktycznie nie musimy się martwić o odpowiednią temperaturę w naszym domu. Po odpowiednim wyregulowaniu kotła cały proces ogrzewania realizuje się automatycznie, a my nie musimy się niczym przejmować. Nie bez znaczenia jest także fakt, że ogrzewanie ekogroszkiem jest dużo korzystniejsze dla środowiska. W porównaniu do opalania olejem czy zwykłem węglem ekogroszek nie emituje tak dużej ilości zanieczyszczeń.
Dla mnie oba rozwiązania są bardzo dobre. Pellet spala się praktycznie w 100% i pozostawia mało zanieczyszczeń w piecu. Ogólnie ja używam pellet i jestem z tego wyboru zadowolony.
A co powiecie na ogrzewanie węglem brunatnym? Zastanawiam się czy nie spróbować. Korzystaliście kiedyś z niego? Jak Wam się sprawdzał?
Akurat wybór ogrzewania jest bardzo ważny. My dość długo zastanawialiśmy się na jakie ogrzewanie postawić w naszym domu. Trochę nas zastanawiało, co będzie najlepsze. Jednak po wielu opiniach postawiliśmy na ekogroszek. To chyba jedno z bardziej opłacalnych rozwiązań.
Zależy od jakości, zarówno pelletem i ekogroszkiem dobrze się ogrzewa. W każdym razie polecam dodatkowo zainteresować się tematem rekuperacji, gdyż w ten prosty sposób można znacząco obniżyć rachunki za ogrzewanie.
No ja też nie wiem. Do firmy to chyba lepszy pellet, ale to większe koszty, prawda? Nie jestem w tym obeznana, ale chciałabym coś o naprawdę dużej mocy grzewczej, bo mam dużą powierzchnię, a wiem, że niedogrzanie pomieszczeń może być winne późniejszej pleśni i wilgoci. No i jeszcze muszę jakiś serwis kotłowni sobie załatwić, bo produkcja nie może stanąć..
dużo zależy od jakości ekogroszku, ale warto pamiętać o doborze kotła. Właśnie klasa kotła pozwala poprawić efektywność i jakość spalania.